Czy nam się to podoba, czy nie, odwiedzając lokalne tawerny w Mani, na pewno zostaniemy poczęstowani „lalagią” (Λαλάγγια). Lalagia jest często jednym z dodatków do sałatek, częścią „meze” lub deserem. Jest to tradycyjna przekąska w wielu domach w Mani i Mesenii. To smażone w głębokim tłuszczu ciasto jest również świetną przekąską, ktora mozesz spakowac do torby plażowej!
Obecnie lalagię można znaleźć w większości piekarni i supermarketów, ale domowej roboty smakuje najlepiej! Aby zrobić lalagia w domu, wszystko czego potrzebujesz to mąka, oliwa z oliwek, suche drożdże, sól, trochę letniej wody i olej do smażenia. Istnieje wiele różnych przepisów, ale najbardziej podoba mi się przepis z Dimitra’s dishes i myślę, że daje on więcej informacji na temat różnych odmian lalagii. Składniki znajdują się w opisie filmu.
Przydatne linki
- Zostań dłużej na Peloponezie: nieruchomości do wynajęcia
- Chcesz kupić na Peloponezie? Sprawdź link tutaj !