Ser feta, cukinia, bakłażan, pomidory, arbuzy….Czy tęsknisz za grecką kuchnią i greckim jedzeniem? Zapraszam do zapoznania się z przepisami na dania inspirowane grecką kuchnią, a stworzone przez trenera zdrowego żywienia Małgorzatę Haggu. Małgosia jest biologiem i trenerem żywieniowym lchf w Szwecji (gdzie mieszka na stałe) i w Polsce (gdzie bywa regularnie). Jestem bardzo wdzięczna, że Małgosia zgodziła się na moja propozycję podzielenia się jej wskazówkami i przepisami na zdrowe potrawy z grecką inspiracją.
EK: Studiowałaś biologię molekularną na uniwersytecie w Göteborgu i nadal pracujesz w swoim zawodzie, ale kilka lat temu zacząłeś zajmować się poradnictwem dietetycznym i obecnie prowadzisz 3 strony internetowe z przepisami kulinarnymi. Jak to się stało?
MH: Uwielbiam odkrywać nowe rzeczy, zarówno w pracy, jak i prywatnie. Mój zawód biologa pomaga mi lepiej radzić sobie z gotowaniem i poradami dietetycznymi. Na co dzień pracuję klinicznie i zajmuję się badaniami naukowymi. Wykorzystuję te doświadczenia do mojej koncepcji gotowania. Stworzenie nowego przepisu kulinarnego jest podobne do stworzenia nowej formuły lub metody, prawda? Musi działać za każdym razem, gdy testujesz! Praca z nowymi składnikami i przyprawami, z naciskiem na zdrowie i dobre samopoczucie, jest ekscytująca i rozwijająca. Kiedy uda mi się stworzyć nowy przepis, czuję się tak samo szczęśliwa, jak wtedy, gdy udaje mi się z sukcesem przeprowadzić analizę w laboratorium, haha.
Zaczęłam pisać blogi kulinarne jako hobby. Chciałam udostępnić moje przepisy i koncepcję gotowania dla rodziny i znajomych. Potem kupiłam zaawansowany aparat fotograficzny i zaczęłam fotografować moje przepisy profesjonalne. Nauczyłam się robić ładne zdjęcia i edytować je w Photoshopie. Kiedy zaczęłam reklamować się w mediach społecznościowych, odkryłam, że ludzie doceniają moją koncepcję jedzenia i są nią zainteresowani.
EK: Jeden z twoich blogów kulinarnych zajmuje się dietą LCHF (Low Carb High Fat). Czemu?
MH: Ja sama jestem najlepszym przykładem na to, że koncepcja LCHF działa i dlatego chcę podzielić się moimi wskazówkami z innymi! LCHF to nie tylko dieta ale przede wszystkim styl życia, który nie tylko prowadzi do utraty zbędnych kilogramów ale również poprawia zdrowie. Często podkreślam, że odchudzanie przy pomocy diety LCHF to właściwie efekt uboczny ale jakże pozytywny. Osobiście osiągnęłam bardzo dobre wyniki i to w niedługim czasie. Jako molekularny biolog mogłam również je poprawnie zinterpretować. Dzięki tym nowo odkrytym umiejętnościom mogę pomóc innym z podobnymi problemami, głównie z utratą wagi, cukrzycą typu 2 i insulinoopornością. Na razie strona jest tylko w języku polskim, ale kto wie, co będzie dalej?
EK: Co myślisz o greckiej kuchni jako trener zdrowego żywienia?
MH: Grecka kuchnia i greckie jedzenie jest cenione na całym świecie i idealnie się odnajduje w niskowęglowodanowej diecie! Zawiera dużo warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, takich jak cukinia, bakłażan, oliwki, papryka i wiele innych. Ponadto kuchnia grecka w dużym stopniu opiera się na oliwie z oliwek, rybach, tłuszczach i mięsie, które są bardzo pożywne i dostarczają organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Greckie jedzenie ma wysoką gęstość składników odżywczych, co oznacza, że syci na bardzo długo.
EK: Czym jest dla ciebie Grecja?
MH: Grecja to dla mnie wycieczka kulinarna, którą lubię łączyć z plażowaniem i kąpielą w ciepłym morzu. Uwielbiam patrzeć na wszystkie zabytki, które są wszędzie, gdzie tylko się nie spojrzeć i cieszyć się zapachami świeżych przypraw, owoców i warzyw.
EK: Jakie są Twoje najbardziej ulubione greckie składniki?
MH: Kocham prawdziwy ser owczy. Feta ma tak cudowną konsystencję i przyjemną solankowość. Świetnie się komponuje z warzywami. Używam feta zarówno do sałatek jak i kanapek. Lubię też warzywa takie jak cukinia i bakłażan. Nadają się i do grillowania i do smażenia. Są to moje ulubione produkty nawet w diecie LCHF, ponieważ zawierają bardzo mało węglowodanów. Nie mogę żyć bez oliwy z oliwek, jest ona absolutnie nie do zastąpienia w mojej kuchni! Jeśli kiedykolwiek próbowaliście prawdziwej oliwy z oliwek, to wiecie co mam na myśli. Uwielbiam też jogurt grecki. Jest taki kremowy i świeży. I oczywiście oliwki z Kalamata!
Pierwsze przepisy, które Małgorzata wybrała dla nas są proste, szybkie do przygotowania i oczywiście z serem feta! Do czasu następnych publikacji możesz odwiedzić Małgosię na jej blogach: LCHFdieta.pl, Codojedzenia.pl i Matmedmera.eu, lub czerpać inspirację z Małgosi konta na Instagramie. Jeśli sam masz kłopoty z utrzymaniem wagi i chcesz spróbować diety LCHF: skontaktuj się z Małgosią, która umówi się z tobą na konsultację dietetyczną online, przeprowadzi wywiad medyczny i utworzy plan żywieniowy.
Sałatka z jogurtem, fetą i miętą: nadaje się do grillowanego mięsa lub jako dip do warzyw
- jogurt grecki
- 50 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 10 cm świeżego ogórka pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki grubo posiekanej świeżej lub mrożonej mięty pieprzowej (liście)
- sól dla smaku
Wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę. W razie potrzeby dopraw solą, ale pamiętaj, że sam ser feta jest dość słony.
Dip z serem feta i pistacjami: nadaje się do grillowania lub jako pasta do świeżo upieczonego pieczywa
- 50 g obranych orzeszków pistacjowych
- garść drobno posiekanej świeżej mięty
- 200 g sera feta
- 100 ml śmietany
- pieprz cayenne do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.