Pieczona biała fasola po grecku, „gigantes plaki” (γιγαντεσ πλακι στο φουρνο), jest jednym z klasycznych dań serwowanych w większości tawern w Grecji i jest popularnym daniem w greckich domach. Gigantes plaki to smaczne danie na bazie dużej fasoli (zwanej fasolą lima lub fasolą masłową), gotowanej do miękkości, a następnie pieczonej w pysznym sosie pomidorowym, aż fasola wchłonie wszystkie soki.
Gigantes można spożywać jako danie główne lub jako “meze” czyli przystawki. Zrób dużą porcję: potrawa jest lepszy w dniu 2 lub 3. „Testowałam”gigantes plaki, gdy mieliśmy w domu rodzinę ze Szwecji i danie zostało docenione zarówno przez wegetarian, jak i mięsożerców. Podawaj z serem feta, posiekaną świeżą bazylią i (najlepiej) z wiejskim chlebem greckim.
Poniższy przepis to moja własna kompozycja i niekoniecznie będzie to danie smakowało jak gigantes plaki, którą próbowałeś w Grecji.
Gigantes plaki: składniki i przygotowanie
- 5 dl białej fasoli (namocz przez noc i ugotuj do miękkości następnego dnia w 2 litrach wody z solą, 4-6 ziaren czarnego pieprzu i liściem laurowym przez ok. 45 min
- Posiekaj: 1 por, 2-3 marchewki, 1-2 słodkie czerwone papryki, 1 owoc chili, 6 dużych pomidorów (zwykle usuwam skórkę). Jeśli nie masz świeżych pomidorów, możesz zastąpić świeże pomidory 2 puszkami pokrojonych pomidorów
- Posiekaj czosnek (4-5 ząbków) i zielone przyprawy, które masz lub lubisz najbardziej. Ja używam majeranek plus oregano, a do podania koperek lub bazylię
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego wymieszaj z sokiem z pomidorów (lub 1-2 dcl wody) i dodaj 1 łyżkę miodu
- sól, pieprz do smaku
- 1 dl oliwy z oliwek
Fasolę włoż do formy i polej sosem z przecierem pomidorowym. Następnie kladź warstwami posiekane warzywa. Ostatnia warstwa to posiekane pomidory i zielone przyprawy. Wszystko skrop oliwą, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i umieść na dolnej części piekarnika nagrzanego do 175 stopni. To zajmuje około 90 minut, ale jeśli jest za dużo wody, zdejmij pokrywkę i piecz kilka minut dłużej. Kali orexi!
Przydatne linki
- “Porady, przemyślenia, rekomendacje” (wszystko od przepisów kuchennych po bardziej dogłębne i filozoficzne przemyślenia)
- „Dlaczego Mani i Peloponez: jedna historia, wiele głosów”
- Inne przydatne informacje na temat kupna, budowy lub sprzedaży domu w Grecji (kategoria: Kupno / wynajem / budowa / sprzedaż)