Elwira gotuje po grecku: „Gigantes plaki”, duża biała fasola pieczona w piekarniku

elwira kotowska dom w grecjiPieczona biała fasola po grecku, „gigantes plaki” (γιγαντεσ πλακι στο φουρνο), jest jednym z klasycznych dań serwowanych w większości tawern w Grecji i jest popularnym daniem w greckich domach. Gigantes plaki to smaczne danie na bazie dużej fasoli (zwanej fasolą lima lub fasolą masłową), gotowanej do miękkości, a następnie pieczonej w pysznym sosie pomidorowym, aż fasola wchłonie wszystkie soki.

Gigantes można spożywać jako danie główne lub jako “meze” czyli przystawki. Zrób dużą porcję: potrawa jest lepszy w dniu 2 lub 3. „Testowałam”gigantes plaki, gdy mieliśmy w domu rodzinę ze Szwecji i danie zostało docenione zarówno przez wegetarian, jak i mięsożerców. Podawaj z serem feta, posiekaną świeżą bazylią i (najlepiej) z wiejskim chlebem greckim.

Poniższy przepis to moja własna kompozycja i niekoniecznie będzie to  danie smakowało jak gigantes plaki, którą próbowałeś w Grecji.

Gigantes plaki: składniki i przygotowanie

Fasolę włoż do formy i polej sosem z przecierem pomidorowym. Następnie kladź warstwami posiekane warzywa. Ostatnia warstwa to posiekane pomidory i zielone przyprawy. Wszystko skrop oliwą, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i umieść na dolnej części piekarnika nagrzanego do 175 stopni. To zajmuje około 90 minut, ale jeśli jest za dużo wody, zdejmij pokrywkę i piecz kilka minut dłużej. Kali orexi!

Przydatne linki