Grecka moussaka (lub “musaka”) to klasyczna grecka potrawa z mięsem lub mieloną soją, którą można ugotować w większej porcji: następnego dnia moussaka będzie jeszcze lepsza! Moussaka to jedno z najpopularniejszych dań w greckich restauracjach na całym świecie. Nikt nie zna dokładnego pochodzenia moussaka, chociaż powszechnie uważa się, że danie pochodzi z kuchni arabskiej (źródło).
Przygotowanie moussaki jest trochę pracochłonne, ale większość ludzi lubi ją i jeśli wykonasz danie według poniższych kroków to na pewno danie ci się uda! Składniki są obliczone na prostokątną formę do pieczenia ok. 28 x 38 cm i wystarczają na 6-8 osób.
Ja lubię moussakę bez ziemniaków, nawet jeśli moja grecka teściowa uważa, że to nie jest w porządku (przepraszam mamo Kanella), a większość rzeczy przygotowuję zazwyczaj dzień przed podaniem moussaki. Można też przygotować całą potrawę i wstawić na noc do lodówki, aby następnego dnia upiec w piekarniku.
Klasyczna moussaka jest podawana z mięsem mielonym, ale można oczywiście zastąpić mięso soją.
Składniki na Moussakę
- 2 kg bakłażanów (jeśli chcesz zrobić moussakę z ziemniakami: 2/3 bakłażany i 1/3 części ziemniaki)
- 800 gramów mielonego mięsa lub soi
- Około 2 dl startego parmezanu (do sosu mięsnego/sojowego)
- 5 jajek (1 jajko do sosu mięsnego/sojowego i 4 do sosu)
- Około 7 dl startego sera (do sosu i do formy)
- Sos serowo-beszamelowy z 1 litra mleka, 100 g masła i 4 łyżek mąki pszennej. Nie zapomnij doprawić gałką muszkatołową!
- 2-4 łyżki bułki tartej (do posypania moussaki tuż przed pieczeniem)
Krok pierwszy: przygotuj bakłażany (ziemniaki) i mięso/soję
- Bakłażany pokrój na plasterki o grubości około 2 cm. Dodaj sól i zostaw na około 15-20 minut aż na bakłażanie zbierze się woda. Odsącz na durszlaku. Każdy plasterek wyciśnij dodatkowo ręcznie i lekko usmaż (olej oliwkowy) na patelni. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym. Jeśli chcesz moussake z ziemniakami: na tym samym oleju podsmaż obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki
- Smaż mięso / soję według własnego uznania i do smaku ze świeżymi pomidorami, przecierem pomidorowym, oregano, płatkami chili i czosnkiem. Jeśli używasz mielonej jagnięciny: dopraw odrobiną cynamonu. Ważne: sos powinien być gęsty! Do gorącego sosu dodaj 1 jajko i 2 dl startego parmezanu
Wszystko to możesz zrobić wieczorem, zanim zaprosisz na grecki wieczór z moussaka!
Krok drugi: ugotuj sos beszamelowy i przygotuj wszystko do pieczenia
- Ułóż bakłażany na dnie formy (z ziemniakami: ziemniaki na spodzie, trochę startego sera i potem bakłażany), posyp serem i dodaj sos mięsny/sojowy
- Ugotuj sos serowy. W rondelku wymieszaj mąkę z mlekiem i gotuj mieszając przez około 3-5 minut. Dodaj 2/3 sera, i rozmieszane jajka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- Polej sosem składniki w formie, posyp resztą sera i bułką tartą
Krok trzeci: pieczenie i serwowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz moussaka w dolnej części piekarnika przez około 1 godzinę lub aż moussaka będzie zrumieniona i niewodnista
- Wyjmij z piekarnika i zostaw na około 15 minut zanim pokroisz moussaka w kawałki. Moussaka smakuje najlepiej z tzatziki, świeżymi pomidorami i dobrze schłodzonym białym winem typu Retsina oraz świeżym pieczywem
Smacznego lub kali orexi!