Elwira robi moussaka: klasyczne greckie danie z mielonym mięsem lub soją

kup dom w grecji peloponesGrecka moussaka (lub “musaka”) to klasyczna grecka potrawa z mięsem lub mieloną soją, którą można ugotować w większej porcji: następnego dnia moussaka będzie jeszcze lepsza! Moussaka to jedno z najpopularniejszych dań w greckich restauracjach na całym świecie. Nikt nie zna dokładnego pochodzenia moussaka, chociaż powszechnie uważa się, że danie pochodzi z kuchni arabskiej (źródło).

Przygotowanie moussaki jest trochę pracochłonne, ale większość ludzi lubi ją i jeśli wykonasz danie według poniższych kroków to na pewno danie ci się uda! Składniki są obliczone na prostokątną formę do pieczenia ok. 28 x 38 cm i wystarczają na 6-8 osób.

Ja lubię moussakę bez ziemniaków, nawet jeśli moja grecka teściowa uważa, że ​​to nie jest w porządku (przepraszam mamo Kanella), a większość rzeczy przygotowuję zazwyczaj dzień przed podaniem moussaki. Można też przygotować całą potrawę i wstawić na noc do lodówki, aby następnego dnia upiec w piekarniku.

Klasyczna moussaka jest podawana z mięsem mielonym, ale można oczywiście zastąpić mięso soją.

Składniki na Moussakę

Krok pierwszy: przygotuj bakłażany (ziemniaki) i mięso/soję

Wszystko to możesz zrobić wieczorem, zanim zaprosisz na grecki wieczór z moussaka!

Krok drugi: ugotuj sos beszamelowy i przygotuj wszystko do pieczenia

Krok trzeci: pieczenie i serwowanie

Smacznego lub kali orexi!

Linki