Elwira gotuje kleftiko: soczysty i smaczny grecki gulasz jagnięcy

Kleftiko (κλέφτικο) to soczysty i smaczny grecki gulasz jagnięcy, który gotuje się w piekarniku przez kilka godzin i jest jednym z niekwestionowanych klasyków kuchni greckiej. Kleftiko posiada wszystkie klasyczne smaki kojarzone z Grecją: jagnięcinę, oregano, czosnek, ser feta, paprykę, pomidory i kabaczek.

Historia greckiego gulaszu jagnięcego kleftiko (κλέφτικο)

Historia tego gulaszu przenosi nas do czasów Imperium Osmańskiego w Grecji. Nazwa “kleftiko” pochodzi od słowa klefts (zbójcy lub złodzieje). Wolni Grecy, którzy nie chcieli zaakceptować praw Imperium Tureckiego, tworzyli wyjęte spod prawa grupy do walki z okupantami. I zgadnij, gdzie ukrywało się wielu z tych greckich bohaterów? Oczywiście na górzystym Peloponezie!

Pomysłowi zbójcy musieli znaleźć sposób na gotowanie mięsa bez dużej ilości dymu z ognia, który inaczej odsłoniłby ich kryjówki. Kiedy udało im się zdobyć (lub ukraść) jagnię, rozpalili małe ognisko w dole i w popiele na dnie włożyli kawałki mięsa owinięte w skóry zwierzęce przyprawione tym, co można znaleźć na Peloponezie: dzikim oregano i czosnkiem. Następnie gasili ogień i gotowali jedzenie w żarzącym się popiele.

Nasze kleftiko nie jest oczywiście gotowane w zwierzęcej skórze, ale w szklanej formie z pokrywką, choć równie łatwo można składniki włożyć do opakowania z folii aluminiowej.

Kleftiko: składniki dla 4-6 osób

Kleftiko: przyrządzenie potrawy

Składniki starannie wymieszać razem, dodac sok z cytryny, wino i posypać pokrojonym w kostkę serem feta. Wstawić do piekarnika (200 stopni) i pozwól gulaszowi gotować się przez minimum 2 godziny. Podaj z tzatziki, dobrym chlebem i zimnym piwem.

Linki