Kleftiko (κλέφτικο) to soczysty i smaczny grecki gulasz jagnięcy, który gotuje się w piekarniku przez kilka godzin i jest jednym z niekwestionowanych klasyków kuchni greckiej. Kleftiko posiada wszystkie klasyczne smaki kojarzone z Grecją: jagnięcinę, oregano, czosnek, ser feta, paprykę, pomidory i kabaczek.
Historia greckiego gulaszu jagnięcego kleftiko (κλέφτικο)
Historia tego gulaszu przenosi nas do czasów Imperium Osmańskiego w Grecji. Nazwa “kleftiko” pochodzi od słowa klefts (zbójcy lub złodzieje). Wolni Grecy, którzy nie chcieli zaakceptować praw Imperium Tureckiego, tworzyli wyjęte spod prawa grupy do walki z okupantami. I zgadnij, gdzie ukrywało się wielu z tych greckich bohaterów? Oczywiście na górzystym Peloponezie!
Pomysłowi zbójcy musieli znaleźć sposób na gotowanie mięsa bez dużej ilości dymu z ognia, który inaczej odsłoniłby ich kryjówki. Kiedy udało im się zdobyć (lub ukraść) jagnię, rozpalili małe ognisko w dole i w popiele na dnie włożyli kawałki mięsa owinięte w skóry zwierzęce przyprawione tym, co można znaleźć na Peloponezie: dzikim oregano i czosnkiem. Następnie gasili ogień i gotowali jedzenie w żarzącym się popiele.
Nasze kleftiko nie jest oczywiście gotowane w zwierzęcej skórze, ale w szklanej formie z pokrywką, choć równie łatwo można składniki włożyć do opakowania z folii aluminiowej.
Kleftiko: składniki dla 4-6 osób
- 1,2 kg jagnięciny bez kości. Mięso pokroić w słupki o grubości 2-4 cm
- 8-10 ziemniaków. Mniejsze ziemniaki można podzielić na połówki, większe na cztery części
- 2 mniejsze kabaczki. Pokrój na około 3 cm patyczki
- 1 czerwoną i jedną zieloną paprykę. Pokrój na kawałki o grubości 2 cm
- 1 dużą czerwoną lub żółtą cebulę. Jak wyżej
- ok. 200 g sera feta. Pokroić w kostkę o grubości 1 cm po
- 10-12 pomidorków koktajlowych. Podziel na połówki
- 2 puszki przetartych pomidorów
- 4 ząbki posiekanego czosnku
- Sok z 1 cytryny
- około 3 dl czerwonego wina
- 3 dl 1 świeżego oregano
- sól, pieprz, oliwka z oliwek (do posmarowania formy)
Kleftiko: przyrządzenie potrawy
Składniki starannie wymieszać razem, dodac sok z cytryny, wino i posypać pokrojonym w kostkę serem feta. Wstawić do piekarnika (200 stopni) i pozwól gulaszowi gotować się przez minimum 2 godziny. Podaj z tzatziki, dobrym chlebem i zimnym piwem.