Czy tęsknisz za Grecją, grecką kuchnią i greckim jedzeniem? Grecka Tarta z serem feta na pewno przypomni ci gorące greckie słońce i zapach greckiego morza! Przepis na grecka tartę jest opracowany (i wyprobowany!) przez trenera zdrowego żywienia Małgorzatę Haggu. Przeczytaj o Małgosi pod linkiem tutaj. Małgosia poleca, żeby grecką tartę piec w formie z ruchomym dnem ponieważ wtedy bez trudności można wyjąć upieczoną tartę bez najmniejszego okrucha. Tego typu foremki są bardzo praktyczne i idealne do wszelkich kruchych wypieków.
Grecka tarta z serem feta (4 porcje)
Spód do tarty
- 150 g pszennej mąki
- 100 g semoliny , mąka durum
- 150 g masła, zimnego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka wody, zimnej
Z mąki i masła zrób kruszonkę, najlepiej za pomocą malaksera. Kiedy masło z mąką już się połączą wlej wodę. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż foremkę ciastem tak aby wystawało za brzeg, dociśnij do dna i nożem odetnij nadmiar ciasta nożem. Brzegi owiń aluminiową folią i lekko dociśnij. Nakłuj spód widelcem i wstaw foremkę do nagrzanego na 200ºC piekarnika i podpiecz spód przez 10 minut na złoty kolor.
Nadzienie do tarty
- 200 g zielonej cukinii
- 15 oliwek kalamata
- 15 zielonych oliwek
- 8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 100 g sera feta
- 30 g żółtego sera
- 3 jajka
- 250 śmietany lub mleka
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 3 gałązki świeżego tymianku
Cukinię pokrój na talarki i grilluj lub usmaż na patelni. Oliwki i suszone pomidory pokrój. Ułóż plasterki cukinii w dwóch rzędach na spodzie tarty. Środek wypełnij oliwkami, pomidorami i pokruszonym serem. Wymieszaj jajka ze śmietaną, solą, czarnym pieprzem i oregano. Wylej na wierzch tarty i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz tartę przez 30 – 35 minut. Wyjmij i odczekaj 10 minut za nim pokroisz tartę na kawałki. Smacznego!