Elwira gotuje dania kuchni greckiej: Kleftiko, soczysty i smaczny grecki gulasz jagnięcy

HouseFinders_Peloponnese_Elwira_dom_grecjiGrecki gulasz jagnięcy kleftiko (κλέφτικο) to soczysty i smaczny gulasz, który gotuje się w piekarniku przez kilka godzin i jest jednym z niekwestionowanych klasyków kuchni greckiej. Kleftiko ma wszystkie klasyczne smaki kojarzone z Grecją: jagnięcinę, oregano, czosnek, ser feta, paprykę, pomidory i cukinię.

Historia greckiego gulaszu jagnięcego kleftiko (κλέφτικο)

Historia tego tradycyjnego gulaszu przenosi nas w czasy panowania Imperium Osmańskiego w Grecji. Nazwa pochodzi od słowa klefts (rabusie lub złodzieje). Wolni Grecy, którzy nie chcieli zaakceptować praw Imperium Tureckiego, tworzyli wyjęte spod prawa grupy do walki z okupantem. I zgadnij, gdzie ukrywało się wielu z tych greckich bohaterów? Oczywiście na górzystym Peloponezie!

Pomysłowe klefty musiały znaleźć sposób na gotowanie jedzenia bez dużej ilości dymu z ognia, który w przeciwnym razie ujawniłby ich kryjówki. Kiedy udało im się zdobyć (lub ukraść) baranka, rozpalili małe ognisko i w popiele układali kawałki mięsa i warzyw owinięte w zwierzęce skóry doprawione tym, co można rośnie wszędzie na Peloponezie: dzikim oregano i czosnkiem. Następnie gasili ogień i pozwolili, aby jedzenie gotowało się w żarzącym się popiele. Nie trzeba dodawać, że słowo „kleptomania” pochodzi od klefts?

Nasze kleftiko nie jest gotowane w zwierzęcej skórze, ale w szklanej formie z pokrywką, choć równie łatwo można je włożyć do opakowania z folii aluminiowej, w którym rozprowadza się wszystkie składniki. Oblicz co najmniej 3-4 kawałki mięsa na osobę.

Kleftiko krok pierwszy: przygotowanie składników

Poniższe składniki są przeliczone na 5-litrową szklaną formę z pokrywką i wystarczą dla 4-6 osób

Krok drugi: pieczenie w piekarniku

Gulasz smakuje świetnie z sałatką grecką, chlebem wiejskim i oczywiście z tzatziki! Zaproś przyjaciół na ucztę i rozkoszuj się smakiem Grecji!

Przydatne linki