Grecki gulasz jagnięcy kleftiko (κλέφτικο) to soczysty i smaczny gulasz, który gotuje się w piekarniku przez kilka godzin i jest jednym z niekwestionowanych klasyków kuchni greckiej. Kleftiko ma wszystkie klasyczne smaki kojarzone z Grecją: jagnięcinę, oregano, czosnek, ser feta, paprykę, pomidory i cukinię.
Historia greckiego gulaszu jagnięcego kleftiko (κλέφτικο)
Historia tego tradycyjnego gulaszu przenosi nas w czasy panowania Imperium Osmańskiego w Grecji. Nazwa pochodzi od słowa klefts (rabusie lub złodzieje). Wolni Grecy, którzy nie chcieli zaakceptować praw Imperium Tureckiego, tworzyli wyjęte spod prawa grupy do walki z okupantem. I zgadnij, gdzie ukrywało się wielu z tych greckich bohaterów? Oczywiście na górzystym Peloponezie!
Pomysłowe klefty musiały znaleźć sposób na gotowanie jedzenia bez dużej ilości dymu z ognia, który w przeciwnym razie ujawniłby ich kryjówki. Kiedy udało im się zdobyć (lub ukraść) baranka, rozpalili małe ognisko i w popiele układali kawałki mięsa i warzyw owinięte w zwierzęce skóry doprawione tym, co można rośnie wszędzie na Peloponezie: dzikim oregano i czosnkiem. Następnie gasili ogień i pozwolili, aby jedzenie gotowało się w żarzącym się popiele. Nie trzeba dodawać, że słowo „kleptomania” pochodzi od klefts?
Nasze kleftiko nie jest gotowane w zwierzęcej skórze, ale w szklanej formie z pokrywką, choć równie łatwo można je włożyć do opakowania z folii aluminiowej, w którym rozprowadza się wszystkie składniki. Oblicz co najmniej 3-4 kawałki mięsa na osobę.
Kleftiko krok pierwszy: przygotowanie składników
Poniższe składniki są przeliczone na 5-litrową szklaną formę z pokrywką i wystarczą dla 4-6 osób
- 1,2 kg jagnięciny bez kości. Mięso pokroić w słupki o grubości 2-4 cm
- 8-10 ziemniaków. Mniejsze ziemniaki można podzielić na połówki, większe na cztery części
- 2 mniejsze cukinie. Pokrój w słupki o długości około 3 cm
- 1 czerwona i jedna zielona papryka. Pokrój na kawałki o grubości 2 cm
- 1 duża czerwona lub żółta cebula. Pokrój jak powyżej
- 200 g sera feta
- 10-12 pomidorków koktajlowych. Podziel na połówki
- 2 puszki z miazgą pomidorową
- 4 ząbki czosnku. Siekaj, nie wyciskaj!
- sok z 1 cytryny
- 3 dl czerwonego wina
- 1 doniczka świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego oregano
- oliwa z oliwek do smarowania szklanej formy
- sól i pieprz według uznania
Krok drugi: pieczenie w piekarniku
- Foremkę wysmarować oliwą i wymieszać mięso, oregano, warzywa, sól i pieprz
- Dodaj sok z cytryny, pomidory i wino
- Posyp pokrojonym w kostkę serem feta
- Wstawić do piekarnika (200 stopni) na około 2- 2,5 godziny
Gulasz smakuje świetnie z sałatką grecką, chlebem wiejskim i oczywiście z tzatziki! Zaproś przyjaciół na ucztę i rozkoszuj się smakiem Grecji!