Elwira gotuje dania kuchni greckiej: gemista (yemista znaczy „nadziewany”) z pomidorami i papryką

HouseFinders peloponnese dom w grecjiMój własny przepis na gemista! Ugotuj ze mną popularne greckie danie, faszerowane papryki i pomidory. Soczyste, zdrowe i pełne kolorów i smaku lata!

Gemista oznacza po grecku „nadziewany” i jest bardzo tradycyjnym daniem. Oczywiście warzywa można nadziewać tym, co masz w domu lub tym, co lubisz jeść, ale zawsze muszą być trzy składniki: ryż do nadzienia, sos pomidorowy, w którym warzywa mają się „kąpać” w piekarniku i ser feta na wierzchu pomidora i papryki.

Ja używam paprykę i pomidory (pamiętaj, że będziesz potrzebować 2 foremki: jedna na paprykę, a druga na pomidory: czas pieczenia jest trochę inny dla każdych warzyw), ale możesz też użyć cukinii. Z daniem jest trochę roboty, a ponieważ należę do tych “wygodnickich”, wszystko przygotowuję wieczorem przed i piekę w piekarniku w dniu, w którym jedzenie ma być zjedzone. Musisz liczyć około 2 faszerowanych warzyw na osobę.

Nie zapomnij podać dobrego chleba do tej potrawy: niektórzy uważają, że chleb maczany w sosie jest lepszy niż nadzienie, haha. Osobiście uważam, że warzywa smakują lepiej na drugi dzień niż pierwszego dnia!

Sos Gemista

Wystarczy wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Jeśli robisz dużą porcję, może być konieczne podwojenie składników.

Gemista: przygotuj warzywa (papryka, pomidory, cukinia)

Odetnij pokrywkę na pomidorach i wygrzeb je łyżką. Zachowaj cały sok i miazgę, które otrzymujesz z pomidorów w osobnym naczyniu. Cukinię podziel na kawałki i wydrąż łyżeczką, miazgę zachowaj. Odetnij pokrywkę z papryki, wyrzuć rdzeń. Umieść warzywa w formie i, jeśli to konieczne, odetnij kilka zaokrąglonych krawędzi na spodzie papryki, aby papryka była bardziej stabilna w formie.

Gemista: nadzienie

Zacznij od posiekania warzyw, przypraw, czosnku i cebuli. W garnku rozgrzej oliwę. Smaż warzywa, aż uzyskają ładną, “szklaną” powierzchnię. Dodać miąższ z pomidorów, paprykę i cukinię, przyprawy, kostki bulionowe, przecier pomidorowy i smaż dalej. Gotuj przez 10-15 minut.

Gemista: wielki finał i kali orexi

Rozgrzej piekarnik do 200 °. Napełnij wszystkie warzywa, połóż kawałek sera feta na środku, załóż pokrywkę warzywną i pamiętaj, że pomidory powinny być w osobnej formie! Wlej sos do foremki i nie oszczędzaj: powinno być sosu do 1/3 wyskości  warzyw! Formę szczelnie przykryj folią aluminiową lub przykryj pokrywką. Piecz w środku piekarnika przez 45 minut dla pomidorów i 50-60 dla papryki i cukinii. Wyjmij z piekarnika, zdejmij folię (pokrywę) i piecz jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem odstaw na 10 minut. Kali orexi!

Przydatne linki