Mój własny przepis na gemista! Ugotuj ze mną popularne greckie danie, faszerowane papryki i pomidory. Soczyste, zdrowe i pełne kolorów i smaku lata!
Gemista oznacza po grecku „nadziewany” i jest bardzo tradycyjnym daniem. Oczywiście warzywa można nadziewać tym, co masz w domu lub tym, co lubisz jeść, ale zawsze muszą być trzy składniki: ryż do nadzienia, sos pomidorowy, w którym warzywa mają się „kąpać” w piekarniku i ser feta na wierzchu pomidora i papryki.
Ja używam paprykę i pomidory (pamiętaj, że będziesz potrzebować 2 foremki: jedna na paprykę, a druga na pomidory: czas pieczenia jest trochę inny dla każdych warzyw), ale możesz też użyć cukinii. Z daniem jest trochę roboty, a ponieważ należę do tych “wygodnickich”, wszystko przygotowuję wieczorem przed i piekę w piekarniku w dniu, w którym jedzenie ma być zjedzone. Musisz liczyć około 2 faszerowanych warzyw na osobę.
Nie zapomnij podać dobrego chleba do tej potrawy: niektórzy uważają, że chleb maczany w sosie jest lepszy niż nadzienie, haha. Osobiście uważam, że warzywa smakują lepiej na drugi dzień niż pierwszego dnia!
Sos Gemista
- 1 dl oliwy z oliwek
- 2 dl wody
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz
- mielona papryka (u mnie wędzona przyprawa paprykowa)
- oregano
- puree pomidorowe
- 1-2 pomidory (posiekane i bez skórki)
- czosnek posiekany
- trochę miódu
Wystarczy wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Jeśli robisz dużą porcję, może być konieczne podwojenie składników.
Gemista: przygotuj warzywa (papryka, pomidory, cukinia)
Odetnij pokrywkę na pomidorach i wygrzeb je łyżką. Zachowaj cały sok i miazgę, które otrzymujesz z pomidorów w osobnym naczyniu. Cukinię podziel na kawałki i wydrąż łyżeczką, miazgę zachowaj. Odetnij pokrywkę z papryki, wyrzuć rdzeń. Umieść warzywa w formie i, jeśli to konieczne, odetnij kilka zaokrąglonych krawędzi na spodzie papryki, aby papryka była bardziej stabilna w formie.
Gemista: nadzienie
- 3 dl ryżu (jeśli używasz surowego ryżu. Moja gemista jest zwykle z ugotowanym ryżem i wtedy będzie około 6 dl)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- miazga z pomidorów i cukinii
- 1 owoc chili
- 5-6 pieczarek
- 1 starta marchewka
- 2 kostki bulionowe
- 1 dl drobno posiekanej natki pietruszki
- 0,5 dl drobno posiekanego koperku (można zastąpić 3 łyżkami mrożonego lub suszonego lub 2 łyżkami suszonego oregano)
- 3 łyżki drobno posiekanej mięty (można pominąć lub zastąpić 1 łyżką suszonej mięty)
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 lub 1,5 dl oliwy z oliwek do smażenia
- sól pieprz
- 6 dl wody (pomiń, jeśli używasz gotowanego ryżu)
Zacznij od posiekania warzyw, przypraw, czosnku i cebuli. W garnku rozgrzej oliwę. Smaż warzywa, aż uzyskają ładną, “szklaną” powierzchnię. Dodać miąższ z pomidorów, paprykę i cukinię, przyprawy, kostki bulionowe, przecier pomidorowy i smaż dalej. Gotuj przez 10-15 minut.
- Jeśli używasz surowego ryżu: wlej ryż i wodę, zamieszaj i pozwól sosowi powoli gotować się pod pokrywką, aż wchłonie cały płyn, około 20 min. W razie potrzeby rozcieńcz większą ilością wody, jeśli ryż wydaje się zbyt suchy i twardy, gotuj jeszcze trochę
- Jeśli używasz gotowanego ryżu: włóż ryż do naczynia, wymieszaj i posmakuj
Gemista: wielki finał i kali orexi
Rozgrzej piekarnik do 200 °. Napełnij wszystkie warzywa, połóż kawałek sera feta na środku, załóż pokrywkę warzywną i pamiętaj, że pomidory powinny być w osobnej formie! Wlej sos do foremki i nie oszczędzaj: powinno być sosu do 1/3 wyskości warzyw! Formę szczelnie przykryj folią aluminiową lub przykryj pokrywką. Piecz w środku piekarnika przez 45 minut dla pomidorów i 50-60 dla papryki i cukinii. Wyjmij z piekarnika, zdejmij folię (pokrywę) i piecz jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem odstaw na 10 minut. Kali orexi!