Cała Mesenia znów pachnie oliwkami!

Każdej jesieni pod gajami oliwnymi w Mesenia rozkładane  są duże sieci do zbierania oliwek. To nie przypadek, że mesyńska oliwa z oliwek zyskała światowe uznanie. Mesenia i sąsiedni obszar Lakonii mają historyczną tradycję uprawy oliwek, dzięki rozległym równinom, łagodnym górom i wzgórzom, które dominują w większości regionu.

Mesenia i gaje oliwne

Według znalezisk archeologicznych produkcją oliwy z oliwek zajmowano się w Mesenia już w starożytnej Grecji, o czym świadczy między innymi duży gliniany pojemnik na oliwę odkryty w pałacu Nestora w Pylos. Meseńskie gaje oliwne, jedne z najstarszych w Grecji, szczycą się około 15 milionami drzew oliwnych, głównie typu Koroneiki, wykorzystywanych do produkcji oliwy z oliwek. Poniżej zdjęcia z pałacu Nestora, które zdecydowanie powinny znaleźć się na Waszej liście „must see”.

Drzewo oliwne jest nie tylko integralną częścią krajobrazu regionu, ale także symbolem pokoju, mądrości i dobrobytu. Historia meseńska jest głęboko spleciona z drzewem oliwnym i to bogate dziedzictwo kulturowe jest nadal kultywowane w czasach współczesnych. Mesyńska Izba Handlowo-Przemysłowa stwierdza, że ​​w prefekturze Mesenii działa około 460 przedsiębiorstw produkujących oliwkę oliwkową i wiele z nich otrzymało nagrody za swoje produkty w konkursach greckich i światowych. Poniżej bardzo sprawny zespół zbierający oliwki w West Mani.

Ponieważ popyt na wysokiej jakości oliwę z oliwek na całym świecie stale rośnie, przyszłość mesyńskiej oliwy z oliwek wygląda obiecująco. Przywiązanie regionu do tradycji, jakości i zrównoważonego rozwoju gwarantuje, że mesyńska oliwa z oliwek pozostanie bardzo poszukiwanym produktem przez wiele lat.

Zbieranie oliwek w naszym domu?

Oczywiście oliwki są zbierane i tłoczone w naszym domu w Nomitsi! Mamy około 20 drzew oliwnych i nie musimy kupować oliwy do użytku domowego. Nie jest to jednak łatwe zadanie i jesteśmy szczęśliwi i wdzięczni, że możemy liczyć na pomoc lokalnych doświadczonych zbieraczy oliwek. W tym roku pomógł nam Hermes i jego zespół z Garden Service w Stoupia. Całą pracę nadzorowała oczywiście Estia!

Mamy około 20 drzew oliwnych i potrzeba 3-4 godzin, zanim worki zostaną wypełnione owocami oliwnymi. Zarówno Hermes, jak i jego przyjaciel pomogli również naszej przyjaciółce zbierać oliwki z jej drzewek, a potem nadszedł czas na wspólną kolację. Hermes chciał szwedzki obiad, ale ja zawsze mam swoje sekretne przepisy, które nie pochodzą ani z mojej ojczystej Polski, ani z mojego drugiego kraju – Szwecji, ani z mojego trzeciego kraju – Grecji. Pracowali od 9:00 do 16:00 bez przerwy, uff… Ponieważ  jedzenie im zasmakowało, mam nadzieję, że wrócą za rok!

Wieczorem otrzymaliśmy pomoc w transporcie worków do tłoczni oliwek w Agios Nikolaos. Następnego dnia czekaliśmy około 2 godzin, aby przynieść do domu puszki z naszą oliwką. Zawsze fajnie jest odwiedzić tłocznię oliwek, nawet jeśli jest tu dla mnie za głośno. Ten rok nie był dobry dla oliwek, zebraliśmy tylko 25 kg zielonego złota… Ale smak, smak, wow, boski! Tego samego wieczoru od razu „maczaliśmy” chleb w naszej oliwie!

Chcesz nadać smak swojej oliwie z oliwek?

dom grecji peloponnese housefinders elwira kotowskaNajszybszy lunch w naszym domu to oliwa smakowa, ser feta, pomidory i pieczywo! Wypróbuj naszą własną mieszankę: chili, czosnek i skórki z cytryny. Mniam! Jeśli nie masz własnej oliwy z oliwek, koniecznie wybierz oliwę dobrej jakości. Pamiętaj też, że jeśli chcesz używać świeżych ziół, trwałość oliwy smakowej nie będzie zbyt długa! Domową oliwkę smakową można przechowywać przez około 2-3 tygodnie, dlatego należy mieszać małe ilości na raz. Poniżej nasz przepis Elias na oliwkę smakową:

Inne linki